Жазда тамақтан уланып қалмау үшін не істеу керек?

89

Жаз – демалыс уақыты, ата-әжеге бару, көкөністер мен жемістерден ләззат алу, ашық  күннің астында Д витаминімен қанығу кезеңіАл мұндай уақытта астан уланып қалмау үшін не істеу керек?

Ауаның жоғары температурасы, азық-түлікті сақтау ережелерін бұзу және гигиена сақтамау – асқазан-ішек жолдары ауруларының негізгі себебі.

Өзіңізді тамақтан уланудан қалай қорғауға болады?

Тамақтан улану ас қорыту жүйесінің бұзылуымен бірге жүреді. Оған ағзаға әртүрлі микроорганизмдердің, көбінесе бактериялардың тамақ өнімдерімен енуі себеп болуы мүмкін. Улану жағдайларының көпшілігі сары стафилакокк пен ішек таяқшасының тағамдарда тез көбеюінен туындап жатады.

Улану көбінесе жарамдылық мерзімі өткен немесе қолайсыз жағдайларда сақталған немесе санитариялық нормаларды бұза отырып дайындалған сапасыз өнімдерді тудырады. Аурулардың негізгі себебі – бактерия тасымалдау, технологиялық процесс, өнімдерді дұрыс сақтамау және т. б.

Улануды көбінесе дайын тағамдар тудырады – майонез және қаймақ қосылған көп компонентті салаттардың барлық түрі, кілегей қосылған кондитерлік өнімдер, туралған ет тағамдары, желе және басқалар. Дайын тағамдардан басқа, нашар жуылған жидектер, жемістер мен жаңа піскен көкөністер уланудың себебі болуы мүмкін, өйткені олардың бетінде ішек инфекцияларының қоздырғыштары қалуы мүмкін.

Егер сіз белгілі үш ережені ұстанатын болсаңыз, өзіңізді және айналаңыздағы адамдарды жазда тамақтан уланудан қорғауға болады. Осы орайда, Денсаулық сақтау министрлігі астан уланып қалмас үшін не істеу керегін мәлімдеді.

Гигиена қағидаларын сақтаңыз:

– көшеден үйге келгеннен кейін, тамақтанар алдында және дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды сабынмен мұқият жуыңыз;

– көкөністерді, жемістерді, жидектер мен шөптерді ағын судың астында, ал кішкентай балалар үшін қайнаған сумен жуыңыз;

– ыстық және суық тағамдарды дайындаған кезде үйдегі гигиена ережелерін, жарамдылық мерзімдерін және азық-түлікті, әсіресе тез бұзылатын тағамдарды сақтау шарттарын сақтаңыз; шикі тағамдар мен дайын тағамдарды бөлек сақтау керек;

– шикі өнімдерді өңдеу үшін инфекциялық  аурулардың алдын алу үшін жеке пышақтар мен кесу тақталарын пайдалану қажет.

Тамақ пісіру қауіпсіздігін сақтаңыз:

– егер сіз өзіңізді жайсыз сезінсеңіз, дене қызуы, нәжістің бұзылуы, жүрек айнуы, іш ауруы болса, тамақ дайындамаңыз;

– жаңа піскен тағамды алдыңғы күннің қалдықтарымен араластырмаңыз;

– тағамдарды мұқият қуырыңыз және бумен пісіріңіз, әсіресе ет, құс еті, жұмыртқа және теңіз өнімдері;

– қалған тағамдарды бір күннен артық сақтамаңыз, әсіресе салаттар мен туралған ет өнімдері;

– торттарды, кремі бар торттарды тоңазытқышта сақтаңыз.

Тамақ сатып алғанда абай болыңыз:

– тағамды дайындауды тексеретін жерден сатып алыңыз, әсіресе ет пен балыққа қатысты.

– өнімнің жарамдылық және дайындау мерзімін мұқият оқып шығыңыз, өнімнің сапасын көзбен және иіспен тексеріңіз. Шіріген және көгерген тағамдарды, әсіресе қара көгеруден зардап шеккен тағамдарды жеуге болмайды.

– балаларды тамақтандырған кезде хош иістендіргіштері, бояғыштары және басқа химиялық қоспалары бар өнімдерді пайдаланбаңыз;

– қайнатылған немесе бөтелкедегі суды ішу үшін пайдаланыңыз.

Жоғарыда аталған барлық ұсыным сізге жазда ғана емес, жылдың кез келген уақытында тамақтан уланудан аулақ болуға көмектеседі.

 

https://turkystan.kz/article/225262-zhazda-tamaktan-ulanyp-kalmau-ushin-ne-isteu-kerek/

Leave A Reply

Your email address will not be published.