Достар, жаңа жылдық жақсылық пен бақыт тілектерімен бірге мен мерекелік мереке қарсаңында жағымсыз тамақтан уланудан аулақ болу және барлық жақындарымның көңіл-күйін сақтау үшін бірнеше кеңестер бергім келеді.
Егер сіз келесі ережелерді сақтасаңыз, онда жаңа жылдық мәзір дәмді және пайдалы болады:
— рұқсат етілмеген сауда орындарында, жеке тұлғалардан, әсіресе консервіленген көкөністерден, саңырауқұлақтардан, ет, балықтан (ысталған, кептірілген), алкоголь өнімдерінен және т. б. азық-түлік сатып алмау қажет;
— сатып алудан бұрын жарамдылық мерзімін тексеріп, өнімнің сыртқы түрін бағалаңыз;
— өнімді сату кезінде сақтау шарттарының сақталуына назар аударыңыз: тез бұзылатын тамақ өнімдері міндетті түрде тоңазытқышта сақталуы тиіс;
— жеке гигиена ережелерін сақтаңыз, тамақ дайындауды бастамас бұрын қолыңызды сабынмен мұқият жуыңыз, шашыңызды жинаңыз;
— өнімдерді (әсіресе жемістер, көкөністер, шөптер, жұмыртқалар және т. б.) өңдеу және кесу алдында ағынды сумен жақсылап шайыңыз;
— шикі және дайын өнімдерді кесу үшін бөлек таза кесу құралдары мен кескіш пышақтарды қолданған жөн;
— салаттар мен дайын тағамдарға алдын-ала дайындама жасамау керек (мерекелік мерекеден бір-екі күн бұрын). Тағамдарды ыдысқа салар кезде кесу керек;
— тағамдарды тоңазытқышта сақтау кезінде тауарлық көршілік ережелерін сақтау керек — дайын тағамдарды шикі өнімдермен немесе жартылай фабрикаттармен бірге сақтамаған жөн;
— салаттарды аз мөлшерде дастарханға қояр алдында ғана дәмдеу керек, өйткені олардың жарамдылық мерзімі шектеулі;
— жаңа дайындалған тағамды алдыңғы тамақтан кейін қалған өнімдермен араластырмаңыз. Тамақ өнімдерінің қалдықтары қолданар алдында термиялық өңдеуден өтуі керек (қайнатыңыз немесе қуырыңыз);
— жарамдылық мерзімі өткен және тоңазытқыштан тыс сақталған өнімдерді (тез бұзылатын өнімдер, дайын салаттар, кремі бар кондитерлік өнімдер) жеуге болмайды.
Жаңа жылда деніңіз сау болсын!
Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі